Klankschalen Ligconcert

Door: Manon ter Avest
Vol verwachting, maar toch ook volkomen verwachtingsloos ben ik naar het klankschalen ligconcert geweest, gegeven door Pascal Tenfelde van Inner Stillness.

Bij het woord klankschalen denk ik aan koperen schaaltjes en een boeddhist in oranje gewaad… en eigenlijk stopt daar mijn fantasie al. Ik heb er geen enkele ervaring mee maar ik heb stille hoop op rustgevende klanken en een algehele ontspannenheid. Direct bij binnenkomst word ik hartelijk begroet door Pascal. Voor de visuele lezer: nee, hij draagt geen oranje gewaad. Met de andere deelnemers klets ik wat in de ontvangstruimte, er zijn mensen die al wel bekend zijn met klankschalen maar ook genoeg mensen die eigenlijk net zoals ik geen flauw idee hebben wat we kunnen verwachten. En dan is het zo ver!
We worden meegenomen naar een prachtige ruimte. Her en der zijn mooie ligplekken gecreëerd die uitnodigen om plaats te nemen. In het midden ligt een mooi blauw doek waarop vele klankschalen zijn uitgestald. Ook staat er een grote gong en nog andere instrumenten die ik niet ken of in ieder geval de naam niet van weet.

Terwijl Pascal iedereen welkom heet nestelen de deelnemers zich op matjes en kussens en kruipen aangenaam onder een dekentje. Pascal legt nog rustig het één en ander uit en hoe hij te werk zal gaan. Hij komt op mij heel lief en zorgzaam over en vol vertrouwen sluit ook ik mijn ogen.

De sessie is heerlijk ontspannend! De klankschalen zijn zacht maar ook intens en ze lijken te resoneren met één ieder van ons. Ondanks dat we daar met een groep mensen liggen, is het toch ook heel persoonlijk. Zo worden klankschalen ook naast mensen neergezet en soms zelfs op het lichaam (nabij de zonnevlecht) geplaatst. Al snel voel ik mij zeer relaxed en laat ik me meevoeren door de klanken en vibraties. Het is ook heel intens wanneer een klankschaal naast je oor wordt gehouden, je voelt als het ware de trilling door je hele lichaam ‘golven’. Opvallend is dat de klanken ook verschillen per persoon, alsof ze verbinding proberen te leggen met de aanwezige mensen. Met die algehele ontspannenheid waar ik op hoopte, zit het wel goed!

Na afloop zitten we nog gezellig met de groep bij elkaar om na te kletsen. Het valt me op dat er veel (positieve) energie is en mensen meer open zijn naar elkaar, veel meer dan voor de sessie. Alsof de klankschalen ons ‘geopend’ hebben en wie weet is dat ook zo. Al met al een zeer bijzondere ervaring en ik ben nu ook nieuwsgierig geworden naar een privé sessie met de klankschalen!

Op zondag 8 juli staat er weer een Klankschalen ligconcert gepland! Meer informatie